Gezocht

Kinderen tussen de 8-10 jaar oud die het leuk vinden om een fantastietaal te leren!

Gezocht

Kinderen tussen de 8-10 jaar oud die het leuk vinden om een fantastietaal te leren!

TAALGEMAK

In dit project onderzoeken we wat het leren van taal makkelijker maakt. Zijn alle talen even makkelijk te leren of zijn er bepaalde eigenschappen die ervoor zorgen dat de ene taal makkelijker te leren is dan een andere taal?

Opzet onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen:

  1. Het leren van een fantasietaal (45 minuten)
    Dit onderdeel wordt een-op-een afgenomen bij de kinderen. Kinderen leren een fantasietaal. Daarnaast doen we nog twee spelletjes waarmee we werkgeheugen (cijfers herhalen) en aandacht (zoekplaat) kunnen meten.
  2. Oudervragenlijst (5 minuten)
    Als ouder vult u thuis een digitale vragenlijst in over de taalomgeving en taalachtergrond van uw kind.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Dit onderzoek kan zowel op de school van uw kind, bij uw thuis of in ons onderzoekslab in Nijmegen plaatsvinden.

Meedoen als school?

Bent u als school geïnteresseerd om mee te werken aan dit onderzoek? Dan vragen wij de school (leerkracht, IB-er, logopedist of ambulant begeleider) om actief te helpen met het werven/enthousiasmeren van ouders voor deelname van hun kind aan het onderzoek. Hiervoor krijgt de school een flyer en/of informatiebrochure die u (een paar keer) aan de ouders kan rondsturen of uitdelen. Daarnaast vragen we van de school een aparte ruimte (relatief rustige kamer of plek) waar we het onderzoek kunnen uitvoeren.

Meedoen?

Kinderen tussen de 8 en 10 jaar oud zonder taalproblemen. Meertalige kinderen kunnen ook meedoen zolang zij ook Nederlands spreken. Laat via de knop “Meedoen” uw e-mailadres achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Vergoeding

Kinderen die meedoen aan het onderzoek krijgen een klein cadeautje en een diploma. Deelnemende scholen krijgen (in overleg) een boekenbon, prentenboek of VVV-bon.

Stand van zaken

We zijn hard opzoek naar deelnemers. Op dit moment hebben er 16 (van de benodigde 90!) kinderen meegedaan. Ken je een kind tussen de 8-10 jaar oud die het leuk vindt om mee te doen en een fantasietaal te leren, laat het dan via dit formulier weten. Dank!

Publicaties

Dit is een pre-registered study. Dit betekent dat de onderzoeksopzet en het data-analyse plan al online beschikbaar zijn.

Team

Imme Lammertink

Projectleider

Marianne de Heer Kloots

Limor Raviv

Projectleider

Lotte Arendsen

Student-assistent

Samenwerking en eerdere projectleden

  • Mary Baziano (intern Max Planck 2022-2023)
  • Prajit Dhar (intern Groningen University 2022-2023)
  • Oxana Grosseck (intern Max Planck Instituut 2023)
© Copyright - Imme Lammertink